Är det krångligt att ladda sin elbil?

Dela på:

INTE ALLS!

Du behöver bara ett eluttag, eller en laddbox hemma, och en laddningskabel med rätt kontakt för att kunna ladda när du är ute på vägen. Vi förklarar vilka kontakt-typer du absolut behöver och vilka som är bäst för snabbladdning.

För att hitta rätt kontakt är allt du behöver veta vilken anslutning som är installerad i din bil. Europeiska tillverkare använder normalt typ 2-anslutningar. Typ 2-kontakterna kallas ibland Mennekes och är uppkallade efter tillverkaren. Asiatiska eller amerikanska modeller använder ofta typ 1.

Trefas typ 2-kontakt är den vanligaste typen i Europa och har definierats som standard. Det finns också ett antal andra kopplingstyper för publika laddningsstationer. Du kan ladda bilen från ett normalt eluttag hemma med en Mode 2-kabel.

MODE 2-KABLAR OCH JORDAT ELUTTAG: OMVANDLA ETT UTTAG TILL EN LADDNINGSSTATION

Ett sätt att ladda elbilen på är i ett vanligt vägguttag. Detta är dock ingenting vi rekommenderar dig med en ren elbil. De vanliga vägguttagen är inte anpassade efter så hög belastning under så lång tid som elbilsladdning innebär. Behöver du ändå vid enstaka tillfällen ladda under kortare tid ansluter du bara kabeln till ett jordat eluttag, och ser till att den andra änden har rätt kontakt för din bilmodell. Det tar betydligt längre tid än i en laddbox dock. Laddningstiden för elbilar som använder 230 V och 2,3 kW varierar beroende på bilmodell och märke.

LADDBOX PÅ VÄGGEN: SNABBARE LADDNING MED MODE 3-KABEL

En laddbox på väggen är det absolut bästa alternativet för hemmaladdning. En fast installerad laddbox ger ström med en avsevärt högre effekt än ett vanligt vägguttag (upp till 22 kW istället för 2,3 kW). En viktig skillnad är att laddboxen använder en kabel med Mode 3 istället för Mode 2. Normalt sett är rätt kabel installerad i laddboxen, så det är inget som behöver köpas separat. Allt du behöver tänka på är vilken laddningsanslutning din bil behöver.

Volkswagen använder typ 2-kontakten. Priset för en laddbox varierar beroende på prestanda och märke. Volkswagens ID.Charger är en 11 kW-modell och kommer i flera olika verisoner. Längre ner kan du läsa lite mer om kopplingstyperna för elbilar.

SLUTSATS

I princip behöver du bara en kabel för att hantera alla dina laddningsbehov när du är på väg – Mode 3 med typ 2-kontakt för att ansluta till kontakten på laddningsstationen och typ 2 eller typ 1-kontakt till själva bilen. Om du reser med elbilen utanför de stora vägnäten eller på längre resor visar navigationssystemet var du hittar nästa laddningsstation. Det finns en rad olika kartor för att hitta laddningsstationer som passar din bil. Använd den du gillar bäst och filtrera på anslutningstyper. Därigenom kan du alltid vara säker på att din elbil får ström så att det räcker.