Återvunna PET-flaskor klär nya Audi A3

Dela på:
För första gången erbjuder Audi en sätesklädsel som tillverkats av återvunnet material.

ÅTERVUNNA PET-FLASKOR KLÄR NYA AUDI A3

Hållbarhet är en central del i Audis företagsstrategi. Det gäller både för teknikval och i tillverkning. I nya Audi A3 används för första gången en sätesklädsel som tillverkats av återvunnet råmaterial. Upp till 89% av textilierna består av återvunna PET-flaskor som har omvandlas till garn i en avancerad process. Resultatet är ett tyg med samma kvalitet i både utseende och känsla som konventionella textilklädslar.

Totalt används upp till 45 stycken 1,5-liters PET-flaskor till klädseln. Dessutom har ytterligare 62 PET-flaskor återvunnits för att tjänstgöra som mattor i nya Audi A3. I interiören används ännu fler återvunna råmaterial, t.ex. isoleringsmaterial och ljudabsorbenter, sidoklädseln i bagageutrymmet, lastgolvet och iläggsmattorna. Audi har satt ett tydligt mål där andelen återvunna material kommer att öka avsevärt under de kommande åren, givetvis med samma höga kvalitetsnivå som kunderna är vana vid.

Ännu är inte riktigt hela klädseln tillverkad av återvunna material. “Utmaningen är det undre lagret av vävt material, som är fastlimmat med den övre textilen. Vi jobbar på att ersätta det med återvunnen polyester, säger Ute Grönheim, som är ansvarig för materialutveckling av textilier. “Målet är att göra hela sätesklädseln av samma typ av material så att de kan återvinnas igen. Vi är inte så långt ifrån att nå det.” På längre sikt kommer alla tygklädslar att tillverkas i återvunnet material.

Nya Audi A3 Sportback har säljstart under mars och laseras hos de svenska återförsäljarna i maj.