Traffic Light Information – för bättre flyt under bilresan

Dela på:
Nu testas ny teknik i Düsseldorf med målsättningen att Audiförare ska slippa stanna för rött ljus.

FÖR ÖKAD BEKVÄMLIGHET, EFFEKTIVITET OCH SÄKERHET

Audi har vid flera tillfällen visat upp ett system som kan kommunicera med trafikljus för att föraren ska slippa stanna för rött. Nu testas tekniken för första gången på riktigt i Europa. Målet med systemet är att öka bekvämligheten, effektiviteten och säkerheten med färre stopp. Sedan tidigare finns systemet i flera amerikanska städer och nu testas alltså systemet även i Düsseldorf.

– Vi måste förutse exakt hur trafikljusen kommer bete sig under de kommande två minuterna. Samtidigt är exakta prognoser den tuffaste utmaningen. De flesta signaler reagerar dynamiskt på trafikvolymen och anpassar hela tiden intervallerna för hur de växlar mellan rött och grönt, säger Andre Hainzlmaier, utvecklingschef för appar, uppkopplade tjänster och smarta städer på Audi.

Med den nya tekniken är fordonen uppkopplat mot infrastrukturen. Traffic Light Information hämtar in information från den omgivande trafiken, sensorer i vägen, kameror i närheten, knapparna för fotgängarna vid övergångställen och tidtabeller för bussar och spårvagnar. Systemet finns tillgängligt i Audi e-tron, A4, A6, A7, A8, Q3, Q7 och Q8 som tillverkats sedan sommaren 2019, förutsatt att bilarna har ett uppkopplat navigationssystem och vägmärkesigenkänning.