Världspremiär för nya Volkswagen Golf R

Dela på:
Med en effekt på 320 hk är denna nykomling den mest kraftfulla Golf-versionen någonsin.

VOLKSWAGEN GOLF R

Golf-familjens nya toppversion erbjuder 320 hk, ett vridmoment på hela 420 Nm och fyrhjulsdrift som standard. Den accelererar 0 till 100 km/h på 4,7 sekunder och toppfarten är begränsad till 250 km/h.

NY FYRHJULSDRIFT

Golf R har en ny fyrhjulsdrift med reglering av drivmomentet på bakaxeln, kallat ”4MOTION med R-Performance Torque Vectoring”. En nyutvecklad bakaxelväxel fördelar motorns drivkraft variabelt mellan fram- och bakaxel. Nytt är att den dessutom kan fördela kraften mellan bakhjulen. Det här ger Golf R ännu bättre köregenskaper, speciellt i kurvorna.

Nya Golf R är den första modellen på marknaden vars fyrhjulsdrift är nätverksuppkopplad och styrs tillsammans med övriga chassisystem, som den elektroniska differentialbromsen (XDS) och den adaptiva chassiregleringen (DCC) via en så kallad Vehicle Dynamics Manager (VDM). Tack vare denna koppling mellan olika system erbjuder nya Golf R optimal prestanda, neutrala köregenskaper med högsta precision, maximal smidighet och maximal körglädje.

EXTERIÖREN

Permanent fyrhjulsdrift är en gemensam nämnare för alla generationer av Golf R, precis som den speciella designen och ett utrustningspaket som är lika exklusivt som det är sportigt.

För exteriördesignen på nya Golf R innebär detta bland annat en ny stötfångare i R-stil fram, en splitter (frontspoiler) av racingtyp, sidovingar som leder luften rätt (lackerade i karossfärgen) och specifika R-luftintagsgaller. Alla svartlackerade detaljer har högglans-finish.

I den övre delen av kylargrillen sitter en blå list som är ett typiskt kännetecken för alla R-modeller. För första gången lyser denna nu upp i form av en LED-list så snart motorn startas, och den sträcker sig hela vägen till varselljusen. På höger sida av kylargrillen visar ett tydligt R-emblem att detta är en Golf av den allra kraftfullaste sorten.

INTERIÖREN

Digital Cockpit Pro kännetecknas av en unik grafik med R-logo. Via View-knappen på den nya multifunktionsratten kan man välja mellan flera olika vyer: Förutom de vanliga vyerna från andra Golf-versioner har Digital Cockpit Pro i Golf R även ett ”Sport skin” med en rund varvräknare i mitten med speciell R-design prydd av en R-logo. Golf R har även en vy med helt ny 3D-look och numeriska fält: ”R-View”.

Läs mer