Vi bildar nytt lastbilsbolag

Dela på:
Nu är det klart att Staffan Darehed blir utnämnd till VD för det nya lastbilsbolaget, Motorcentralen Lastbilar i Umeå AB. Han kommer senast från rollen som sektorchef för Scania och tillträder sin nya befattning den 1 januari 2024.

Motorcentralen har beslutat att bilda ett separat bolag för att fokusera på och stärka sin lastbilsverksamhet. Valet av Staffan Darehed som VD är ett strategiskt steg mot att ytterligare utveckla företagets närvaro inom transportsektorn.

– Det har varit en lång och spännande process att komma hit. Vi har pratat om det här i flera år och det har blivit ett naturligt steg för mig som sektorchef på Scania. Min vision är att fortsätta utveckla vår framgångsrika affär med Scania, berättar Staffan.

Staffan Darehed har en gedigen historia inom lastbilsbranschen. Han växte upp i en familj med ett stort intresse för lastbilar och inledde sin karriär 1991 som lastbilsförare i Vitåforsgruvan i Malmberget.

– Jag har alltid varit väldigt intresserad av lastbilar. Min pappa hade ett eget åkeri men sålde det när jag var 16 år för att han ville att jag skulle göra något annat än att ta över. Jag föll hela tiden dit på olika sätt, säger Staffan och skrattar.

Efter nio år i gruvan flyttade Staffan till Umeå och fortsatte karriären inom transportbranschen. Han blev snabbt förman på Schenker och gick sedan vidare till chef på Nordprotekt, följt av inrikes partichef på Postnord – för att 2016 söka rollen som sektor- och försäljningschef på Motorcentralen.

– Det lät väldigt intressant att få jobba med lastbilar på andra sidan, som säljare. Jag hade tidigare erfarenhet av att jobba med transportörerna. Steget till att nu bli VD var inte så långt, det är något jag har velat under en lång tid. När jag fick frågan har jag aldrig tvekat och det var en självklarhet att tacka ja, berättar Staffan.

SPÄNNANDE UTMANINGAR VÄNTAR

Pandemi, krig, lågkonjunktur och elektrifieringen av fordon. Det har varit och är en utmanande period inom branschen, men Staffan är vidare positiv. Han betonar företagets starka position i Umeå, en stad i tillväxt. Han är övertygad om möjligheten att växa ytterligare tack vare det välrenommerade varumärket Scania.

– Det kommer bli ett spännande år och det händer mycket inom företaget. Vi ska inviga vår nya anläggning och Motorcentralen firar 80 år. Det är också en stimulerande utmaning att hålla ihop företaget nu när vi flyttar verksamheten till olika platser i staden, berättar Staffan.

Mot slutet av sommaren 2024 planerar Motorcentralen att inviga den 3600 kvm stora Scania- anläggningen på Västerslätt, en investering som Staffan ser som en viktig satsning för att kunna erbjuda förstklassig service.

– Vi vill ge våra kunder den bästa upplevelsen och servicen. På Haga har tillgängligheten varit begränsad och nu bygger vi för att kunna möta behovet. Västerslätt är perfekt för oss. Vi har den nya ringleden som passerar, många stora åkerier på området och gott om utrymme för lastbilar och kunder, säger han.

Motorcentralen befinner sig i en intensiv expansionsfas. Nyligen invigdes den nya Audi- anläggningen på Sandbäcken och nu växlar de upp med norra Europas modernaste Scania- anläggning. Mikael Ericsson, Motorcentralens ägare och VD uttrycker förtroende för Staffans ledarskap.

– För mig var det självklart att erbjuda Staffan tjänsten som VD. Han har en imponerande meritlista från sina år på Scania och en djup förståelse för branschen. Jag är övertygad om att hans ledarskap kommer vara avgörande för vårt fortsatta framgångsrika samarbete, säger Mikael Ericsson.

Staffan ser framemot den nya rollen som VD.

– Jag är tacksam för förtroendet jag har fått av Motorcentralen och Mikael Ericsson. Som VD är mitt mål att driva företaget framåt och fortsätta erbjuda högkvalitativa tjänster. Vi strävar efter att ha den nöjdaste personalen och de nöjdaste kunderna, avslutar Staffan.