Volkswagen miljardsatsar på norrländska batterier

Dela på:
För att nå de högt ställda elektrifieringsmålen har Volkswagen satsat 900 miljoner euro på ett nytt samarbete med den svenska batteritillverkaren Northvolt. I Skellefteå börjar Northvolts fabrik ta form. Till en början kommer man där att tillverka batterier till upp till 400 000 bilar årligen. Om några år väntas kapaciteten att vara batterier till 600 000 bilar per år.

Genom investeringen säkrar Volkswagen batteritillgången till sina bilar, samtidigt som Northvolt finansierar sin batteriproduktion. De första batterierna produceras före årsskiftet, därefter kommer många av Volkswagens elbilar att drivas med ett norrländskt batteri. Ett batteri som tillverkas med hjälp av grön el.

Just nu byggs Northvolts fabrik i Skellefteå, där det finns god tillgång på just grön el. Idag har Northvolt lite mer än 400 anställda i staden, när allt är i full gång räknar man med 2 500 anställda. Rekrytering är i fokus just nu för företaget som behöver bland annat ingenjörer, operatörer och servicepersonal.

Vi känner oss välkomna och skellefteåborna visar att de vill att detta ska hända. En hel del av Volkswagens elbilar kommer att drivas med norrländska batterier, berättar Peter Carlsson, Grundare och vd av Northwolt.

I Västerås byggs samtidigt en testfabrik för utveckling och optimering av batterier. Ett av målen är ännu effektivare och mer miljövänliga batterier, samtidigt som man jobbar för att hitta bättre metoder för återvinning av förbrukade batterier.