1944-2019: Följ med på vår 75-åriga resa genom Umeås bilhistoria

Dela på:

När Motorcentralen grundades 1944 såg Umeå inte ut som det gör idag. Inte heller omvärlden. Sverige befann sig i utkanten av andra världskriget och stora delar av Europa låg i spillror. I Umeå var stämningen tryckt. Under den här tiden var John Rickard Ericsson handelsresande. Han sålde däck, olja och försäkringar för att försörja familjen. Med de erfarenheter han samlat på sig, startade han Motorcentralen 1944. Det året fanns det 1302 personbilar i trafik i Umeå.

NORRLANDSGATAN OCH FLYTTEN TILL HAGA

I våra första lokaler på Norrlandsgatan 29 såldes vår första lastbil från Scania. De var mindre då än idag, men vi var stolta. 1948 fick Scania-Vabis generalagenturen för Volkswagen och året därpå kom Bubblan. Det blev en succé – och vi växte ur våra lokaler och flyttade till Haga.

Sjögrens trafik köpte Motorcentralens första lastbil från Scania år 1949

NYA VANOR, VÄGAR OCH BENSINSTATIONER

Under femtiotalet byggdes våra lokaler ut i samma takt som vägarna runt stan. Människor började ta bilen till jobbet och snart fanns bensinstationer i nästan varje by runt Umeå. Tio år efter att Motorcentralen kom till, arbetade redan ett 60-tal hängivna Umeåbor i företaget.

TIDIGT FOKUS PÅ HÅLLBARHET OCH PÅ ATT STÖTTA LOKALSAMHÄLLET

1965 tog Sture Ericsson över Motorcentralen. Som son till John Rickard hade han bilintresset i blodet. Sture jobbade hårt, men såg till att det fanns luckor i schemat för rallytävlingar med familjen. Han fortsatte under årtionden att utveckla företaget. Han tänkte långsiktigt, följde debatten om bilars påverkan på miljön och såg till att hållbarhetsfrågor tidigt fick en plats på agendan. Han började jobba med lokal sponsring – för även om Stures kärlek till bilar var stor, var kärleken till Umeå minst lika stark.

TREDJE GENERATIONENS FAMILJEFÖRETAG

1999 gick Sture alltför tidigt bort efter en tids sjukdom. Året innan var det dags för nästa generation Ericsson att ta vid, syskonen Anna, Mikael och Martin fortsatte att utveckla Motorcentralen. Sedan 2005 är det Anna och Mikael som driver familjeföretaget vidare i sin pappas anda.

MOTORCENTRALEN IDAG 75 ÅR SENARE

År 2019 firade vi 75 år. Numera är vi ett fullserviceföretag som säljer Volkswagen, Audi, Skoda, Volkswagen transportbilar och Scania lastbilar. Till verksamheten hör verkstäder, däckhotell och biluthyrning genom Europcar. Ungefär 170 Umeåbor jobbar hos oss som kundmottagare, skadetekniker, lackerare eller annat som har med bilar och lastbilar att göra. Vi hoppas på att få möjlighet att anställa fler i framtiden. Våra kunniga medarbetare är nämligen nyckeln till våra framgångar – både nu och genom vår 75-åriga historia.

MOTORCENTRALEN I FRAMTIDEN

Vi fortsätter att satsa på Umeå. Det vill vi göra så länge det finns utrymme. 2015 invigdes en ny Volkswagen-hall, 2016 renoverades Skoda-hallen och 2017 köpte vi en ännu en verkstad för att kunna serva fler av Umeås bilägare. De närmaste åren planerar vi att bygga en ny Audi-hall. Våra 75 år som bilhandlare i Umeå, har lärt oss mycket om bilar och service, men det har också lärt oss att det är roligt att utvecklas. Och nödvändigt för att hänga med i marknadens svängningar. I dag är några av  av de nya bilmodellerna elektrifierade. I framtiden är de kanske självkörande.

VIKTIGARE ÄN BILAR

För några år sedan fick vi utmärkelsen ”Årets företagare i Umeå”. Vi som jobbar på Motorcentralen blev överraskade, glada och rörda. Det som berörde oss mest, var juryns motivering. Den sa att Motorcentralen har kommit att bli en viktig del av Umeå och att vi bidragit till stadens tillväxt och utveckling genom åren.

De orden gjorde oss stolta. För hur mycket våra hjärtan än klappar för bilar, så klappar de minst lika mycket för platsen vi bor på. För Umeå, våra medarbetare och för dem som kör våra bilar, Umeåborna. Så har det varit i 75 år – så kommer det alltid att vara.

NU OCH DÅ